Večer ob jaslicah

Foto Ema Brelih

Zavod Rihtarjeva domačija vas na peti dan božične osmine, v sredo, 29. decembra 2021, ob 18. uri vabi na Večer ob jaslicah prek platforme ZOOM.

Z nami bo popotnica Ema Brelih, ki nas toplo vabi, da se skupaj z njo poklonimo Novorojenemu:

»Jaslice prinašajo v naša srca, misli in v dušo sporočilo, da človek ni sam, da živi in dela v skupnosti, obdan z naravo, stvarstvom in v ta vsakdan se rodi Jezus.


Postavljanje jaslic je nekaj posebnega. Rodila sem se v času, ko je bil vsak pastirček dragocenost; stara mama je o vsakem kipcu znala povedati zgodbo, kako je kipec prišel k hiši. V trgovinah okraskov ni bilo moč dobiti, kaj šele jaslic.  Mama je v Gorici, v katoliški knjigarni kupila pastirčka in nekaj novih svetlečih bunk, ter jih seveda skrivaj prinesla čez mejo. Kakšno razkošje!


Nato so prišli drugi časi, prve razstave jaslic, praznično razsvetljena mesta in vasi, žive jaslice in to me je začelo navduševati. V jaslicah sem začela prepoznavati izvirnost ustvarjalcev, njihove ideje, domišljijo, znanje in spretnosti. Predvsem pa njihovo srčnost, kar me v božičnem času vedno znova in znova globoko nagovarja.« (Ema Brelih)

V Večeru ob jaslicah nas bo pronicljiva popotnica Ema popeljala na ogled jaslic po domovini, kakor tudi do Assisija in Grecca, sredi Umbrije, kjer je sv. Frančišek dal postaviti prve žive jaslice.

Avtorica fotografij Ema Brelih

Kako se lahko udeležite Večera ob jaslicah?


Če se želite udeležiti spletnega Večera ob jaslicah, se prijavite prek e-naslova [email protected] z besedama Večer ob jaslicah. Na vaš e-naslov vam bo zavod dan ali dva pred predavanjem poslal povezavo do spletne predavalnice na platformi Zoom. Za spremljanje virtualnega predavanja morate na svoj računalnik, tablico ali pametni telefon namestiti aplikacijo Zoom.

Zavod Rihtarjeva domačija v letošnjem letu praznuje 10-obletnico svojega delovanja. Eden izmed namenov zavoda je pomagati ljudem in drugim organizacijam pri doseganju izboljšanja kvalitete življenja na telesni, duševni in duhovni ravni. To skuša zavod doseči z organizacijo izobraževalnih prireditev, organiziranjem priložnostnih muzejskih razstav, vodenjem strokovnih ekskurzij in pohodov, s predavanji ter z izdajanjem in založništvom publikacij s področja kulture, naravne dediščine, etnologije, antropologije, zgodovine, ekologije in turizma.

Večer ob jaslicah bosta brezplačno omogočila Zavod Rihtarjeva domačija in Ema Brelih.

Foto Ema Brelih

Foto Ema Brelih

Foto Ema Brelih

Foto Ema Brelih

Foto Ema Brelih

Foto Ema Brelih