Ta stara slovenska pesem – koncert

Koncert Društva ljudski pevci Jezerci, sobota, 23. september 2023, ob 15. uri na Rihtarjevi domačiji v Babnem Polju.

Jezerci nadaljujejo tradicijo ljudskega petja Jezerk, žensk z Dolenjega Jezera, ki so prav tako gojile in ohranjale ljudsko pesem, Bundrove, Karošcove, Brkinove in Tekavcove mame ter Matevževe Micke. Kot pravi eden izmed pevcev, pojejo že od mladih nog, pred sedmimi leti pa so se združili v Društvu ljudskih pevcev Jezerci. Ljudsko petje so približali tudi mlajši generaciji, ki kaže precej zanimanja, a večina mladih nima časa, da bi ga resneje gojili.

Jezerci imajo številne nastope širom Slovenije, udeležujejo se tudi srečanj ljudskih pevcev in godcev, ki jih pripravlja javni sklad za kulturne dejavnosti. Na oder stopijo odeti v ´ta gmašne gvante´, kakršne so včasih nosili ljudje z Jezera, iz Dolenje vasi in Cerknice. Naredili so jih s pomočjo etnologinje Marije Makarovič, zdaj pa z njo sodelujejo še pri izdelavi dveh moških in dveh ženskih notranjskih noš.

V Babnem Polju se bodo Jezerci predstavili že tretjič. Iz bogatega znanja ljudskih pesmi, bodo pripravili izbor pesmi primernih za letni čas. Hkrati pa bo to priložnost, da bi se tudi v Babnem Polju ponovno obudilo petje ljudskih pesmi, če nič drugega, vsaj na prireditvi.

Dogodek sofinancira Občina Loška dolina. Vstop prost!