Svetloba v temi: moj adventni pogled skozi mamino demenco

Društvo slovenskih izobražencev vas v ponedeljek, 18. decembra 2023, ob 20.30 vljudno vabi na predavanje v Peterlinovo dvorano v Trstu

Društvo slovenskih izobražencev vas v ponedeljek, 18. decembra 2023, ob 20.30 vljudno vabi na predavanje v Peterlinovo dvorano v Trstu

Svetloba v temi: moj adventni pogled skozi mamino demenco

Z nami bo publicistka in ljubiteljska etnologinja Alenka Veber, univ. dipl. soc. del.

Gost večera prof. Tomaž Simčič, klavir

»Kako prazen je lahko prazničen pogled v tujem kraju in kako temne so lahko razsvetljene ulice. Kako hladne stene, pobarvane s toplimi barvami. […] Božična luč je močnejša od človeške revščine in uboštva, močnejša od bogatina, ki igra vlogo berača, da bi nato beraške cunje spet vrgel stran. Močnejša od bleščečih božičnih drevesc in vseh božičnih darov. In angelovo oznanilo, izrečeno betlehemskim pastirjem: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo« (Lk 2,10), velja tudi za vas in za mene.« (Dom, Kolo sreče, str. 190)

Alenka Veber je tenkočutna, odločna, pronicljiva sogovornica, ki svoje preproste, iskrive misli in življenjska dognanja z veseljem deli in tako pomaga k širjenju obzorja razumevanja, čutenja in razmišljanja.

Leta 2018 se je po 30. letih življenja in dela v Ljubljani vrnila v  domače Babno Polje in stopila na samostojno podjetniško pot, ki sta jo močno zarezala covid-19 in mamina Alzheimerjeva vaskularna demenca. Od junija 2018 pa do oktobra 2022 je Alenka na Rihtarjevi domačiji živela s svojo bolno mamo. Zaradi napredujoče demence je morala Alenka mamo odpeljati v center starejših, kjer je mama Frančiška 25. marca 2023 umrla.

Zavod Rihtarjeva domačija, ki ga Alenka vodi, je od leta 2019 demenci prijazna točka. Ves čas spremljanja mamine demence je Alenka pisala dnevniške utrinke Iz sveta Alzheimerjeve demence na družbenih omrežjih, svoja razmišljanja pa objavlja tudi v glasilu Spominčica ter se redno udeležuje izobraževanj o demenci.

V februarju 2022 je uspešno zaključila 40-urni program Sprejemati in živeti z demenco v družini, ki ga je organiziralo Središče Rotunda, primorski družbeni center, Koper.

Svoje izkušnje iz življenja z osebo z demenco, podkrepljene z bogatim fotografskim in avdiovizualnim gradivom, podaja na številnih predavanjih širom po Sloveniji.

V domači občini Loška dolina Alenka vodi skupino za samopomoč svojcev oseb z demenco in za destigmatizacijo staranja.

Alenka je tudi avtorica dveh knjig duhovnih razmišljanj – Kolo sreče. 67 babjepolskih iveri in Sledi. 61 babjepolskih odkruškov, ki bosta po predavanju tudi na voljo.