Spomin vsakega človeka je njegova zasebna knjižnica

Foto David Matos

Študijski krožek (ŠK) Spomin vsakega človeka je njegova zasebna knjižnica je odziv na čedalje večji porast obolelih za demenco. Namenjen je tako svojcem dementnih bolnikov, ki se soočajo s problemi, kot tistim, ki se kot prostovoljci vključujejo v pomoč obolelim in svojcem. Med potekom ŠK spoznavamo, kako se tudi drugi svojci oseb z demenco soočajo s problemi. Naučili se bomo, kako bolniku olajšati vsakdanjik ter kam se lahko obrnemo po pomoč. Kako bolezen vpliva na odnose v družini. Soočili pa se bomo tudi z žalostnimi statističnimi podatki, koliko svojcev izgoreva pri svoji skrbi za ožje sorodnike, ki so zboleli za demenco. Glavni poudarek pa bo, kako pomembno je, da pri svojcih čimprej odkrijemo znake bolezni ter poiščemo pomoč.

Ob zaključku ŠK bomo medse povabili strokovnjaka iz združenja Spominčica ter pripravili prispevek za lokalne časopise. Pripravili pa bomo tudi predstavitev ŠK v lokalni osnovni šoli ter mlade poučili o demenci, saj je zelo verjetno, da se bodo tudi sami enkrat znašli v vlogi svojca dementnega bolnika.

Danes je demenca še vedno bolezen, ki je stigmatizirana, svojci obolelih le redko in javno spregovorijo o težavah s katerimi se spopadajo vsakodnevno, še posebej na podeželju.

Opazovanje narave

Stik z naravo lahko na ljudi z demenco vpliva zelo blagodejno, zato je zelo pomembno, da ga starostniku omogočimo.

Že pasivna aktivnost, kot je opazovanje, lahko človeku prinese mnogo dobrobiti.

Na sprehodu človeka z demenco spodbujajte k opazovanju različnih naravnih in urbanih elementov.