Po poti oltarne slike od Čabra do Čačiča

1. maj 2023

Dragi prijatelji, tudi letos vas vabimo na pohod, s katerim vsako leto opozarjamo na povezanost ljudi ob Čabranki in zgornji Kolpi. Tokrat bomo izkoristili ponovno odprto mejo in obudili spomin na pot oltarne slike iz Čabra, ki so jo čabrani leta 1758 darovali cerkvi sv. Miklavža na Čačiču nad Osilnico. Od takrat so več kot sto let vsako leto 28. avgusta romali do tja. Zakaj in še mnogo več, izveste na pohodu.

Pohod začnemo na glavnem trgu v Čabru ob 9:00 uri in nato nadaljujemo po dolini preko Črnega Potoka, do Žurg in cerkvice sv. Duha, preko Belice, Bezgarjev, Bezgovice do po pripovedovanju najstarejše cerkve v dolini na Čačiču. Na poti pa izvemo marsikaj o krajih, njihovi zgodovini in ljudeh. Spoznali boste tudi naše govore, ki so kot kulturni spomenik uvrščeni v registra nesnovne dediščine tako Slovenije kot Hrvaške.

Pohod do Čačiča je dolg prib. 10 km (pribl. 3 ure), hoja ni preveč zahtevna, delno po neprometni cesti in delno po gozdnih cestah in poteh. Iz Čačiča lahko organiziramo prevoz šoferjev do Čabra, ostali pa ste lepo vabljeni še 3 km (pribl. pol ure) navzdol preko Strojičev do Plešc, kjer bo organizirano kosilo in ogled muzejske, na daleč poznane Palčave šiše, s projekcijo dokumentarnega filma o njihovi skrbi za dediščino.

Dobimo se primerno obuti in oblečeni na glavnem trgu pod cerkvijo v Čabru. Preverite vremensko napoved. Veliko parkirišče je za trgovino, čez potok. V nahrbtniku imejte pijačo in kaj za prigriznit. Do kosila bomo že v gostilni v Plešcih. Do parkirišča nazaj bo za šoferje organiziran prevoz.

Plačilo stroškov (hrana, pijača, prevoz) vsak pokrije sam, dobrodošli so prostovoljni prispevki za vodenje in ogled etnološke zbirke. Pohod je na lastno odgovornost. Lepo vabljeni!

Informacije: Marko Smole, Etnološka zbirka Palčava šiša, Plešce, tel. +386 41 744 828 ali [email protected]