Alenka Veber. SLEDI. 61 babjepolskih odkruškov

Naslov: Sledi. 61 babjepolskih odkruškov

Avtorica: Alenka Veber

Uvod: Borut Peršolja

Knjigi na pot: Vanja Debevec

Spremna beseda: Nevenka Bogataj

Jezikovni pregled: Alenka Kobler in Nuša Mastnak

Knjigi je dodano stvarno kazalo.

Oblikovanje: Pavla Bonča

Velikost: 120 x 170 mm

Vezava: trda vezava s ščitnim ovitkom, zaznamovalna vrvica

Število strani: 232

ISBN 978-961-93590-3-7

Cena: 17,50 € + stroške pošiljanja plača pošiljatelj.

Založnik: Zavod Rihtarjeva domačija, Babno Polje

Leto izdaje: 30. marec 2023

Knjigo lahko naročite prek spletnega obrazca

Naročila

Zavod Rihtarjeva domačija, Babno Polje 67, 1386 Stari trg pri Ložu

gsm 041 260 985

[email protected]

www.rihtarjeva-domacija.si

Miselni izzivi – potrebni za prebujenje

Kratko o knjigi (ležeči odstavek)

Knjiga Sledi. 61 babjepolskih odkruškov vsebuje duhovne misli, ki so bile predvajane od 1. marca 2018 do 31. julija 2021 v oddaji Duhovna misel: Razmislek o temeljnih življenjskih vprašanjih s področja vere, duhovnosti in humanizma na Prvem programu Radia Slovenija.

O avtorju

Alenka Veber, univ. dipl. soc. del., se je rodila 31. maja 1968 v Piranu. Otroštvo in zgodnjo mladost je preživela v domačem kraju staršev – v Babnem Polju na Notranjskem. Po koncu srednje šole v Postojni je leta 1988 nadaljevala študij v Ljubljani. Od oktobra 1991 do aprila 2018 je bila redno zaposlena kot urednica knjižnih izdaj pri najstarejši slovenski založbi Celjski Mohorjevi družbi.

Je avtorica več sto poljudnih prispevkov o slovenski kulturni in naravni dediščini, predvsem pa je ljubiteljska etnologinja, fotografinja in turistična vodnica, mentorica študijskih krožkov ter predavateljica.

V letu izida (2018) prve knjige duhovnih misli Kolo sreče. 67 babjepolskih iveri se je po petintridesetih letih domotožja in tridesetih letih življenja in dela v Ljubljani odločila, da se za stalno vrne domov in se v celoti posveti delu v zavodu, ki ga je ustanovila leta 2011.

V Alenkino vrnitev domov in samostojno podjetniško pot sta močno zarezala covid-19 in mamina Alzheimerjeva vaskularna demenca. Od junija 2018 pa do oktobra 2022 je Alenka na Rihtarjevi domačiji živela s svojo bolno mamo. Od leta 2019 je sedež Zavoda Rihtarjeva domačija, ki ga vodi, tudi demenci prijazna točka.

Alenka je pisanje duhovnih misli v drugi polovici leta 2021 zamenjala s pisanjem dnevniških utrinkov Iz sveta Alzheimerjeve demence na družbenih omrežjih, svoja razmišljanja pa objavlja tudi v glasilu Spominčica ter se redno udeležuje izobraževanj o demenci.

V februarju 2022 je uspešno zaključila 40-urni program Sprejemati in živeti z demenco v družini, ki ga je organiziralo Središče Rotunda, primorski družbeni center, Koper.

Svoje izkušnje iz življenja z osebo z demenco, podkrepljene z bogatim fotografskim in avdiovizualnim gradivom, podaja na številnih predavanjih širom po Sloveniji.

.

Doslej izšlo:

Kolo sreče. 67 babjepolskih iveri. Babno Polje: Zavod Rihtarjeva domačija, 2018, 2023.

V pripravi:

Iz sveta Alzheimerjeve demence

Odlomki iz knjige

 »Naše življenje niso samo fizične sledi, ki jih puščamo v snegu in blatu ali na peščenih plažah. V mislih imam drugačne sledi. Sledi čustev, odnosov, naših prizadevanj in hotenj. Te je veliko težje izbrisati ali celo prekriti. Čeprav jih verjetno čas, ki nam je odmerjen, sčasoma malo omili ali celo odnese v pozabo. A nekatere ostanejo zapisane za večno.« (Sledi, str. 26)

»Zato moramo kdaj pa kdaj stopiti pod deževne oblake in dovoliti, da dežne kaplje z nas sperejo umazanijo in zmehčajo duhovno sušo.

Na nebu ob hudi nevihti grmi in se bliska, v nas lahko udari strela. Zato se na pot raje odpravite, ko se bo zemeljsko ozračje ali človeško razelektrilo. Sicer lahko zaradi svoje napetosti v koga udarite tudi vi.« (Dežne kaplje, str. 54)

»Življenje vsakomur izmed nas zadaja udarce: brez boksarskih rokavic in z njimi. Iz življenjskih ringov odhajamo kot zmagovalci in poraženci. Včasih z dvignjeno glavo, pa čeprav poraženi, spet drugič s sklonjeno, pa čeprav kot zmagovalci.« (Življenjski ring, str. 75)

»Tako lestev kot stopnišče simbolizirata stopnje poti do cilja. Če želimo spremeniti življenje, se moramo povzpeti na prvo stopnico in se vztrajno vzpenjati, le tako bomo premagali celotno pot. Predvsem pa ne poskušajmo preskakovati stopnic ali klinov.« (Lestev, str. 147)

Iz uvoda in spremnih besed

»Babjepolska pokrajina, v katero se je vrnila Alenka, je utesnjena in je tako na strani narave kot družbe doživela marsikaj. Je to eden od tistih svetov, ki bi mu Kugy dejal ›pokrajina, ki se ne zna smehljati‹? […] vedno mi je žal, da nisem večkrat tako mirno in počasi hodil po tem svetu z Alenko. V živo in ne zgolj z besedo.« (Borut Peršolja)

»Branje te knjige bo ustvarilo nove korake, ki nas bodo na poteh vseh nas pomenljivo povezali v skupnost, kjer si bomo delili moč pripadnosti in spomina. Korak za korakom. Zatorej pot pod noge. Alenka je odlična vodnica, in v besedah, ki sledijo, boste odkrili svoje nove korake.« (Vanja Debevec)

»Kratka besedila je mogoče brati ne le zaporedoma, ampak tudi z naključno izbiro zgodbe. Med seboj jih namreč veže univerzalnost in ne nujno zaporednost. V bistvu so poučne, toda avtorica se mojstrsko ogne učiteljskemu pristopu, saj prisega na nevsiljivo ponudbo notranjega ogledala, kar nakazuje njen andragoški talent, veščino in zrelost.« (Nevenka Bogataj)