Sprehod za spomin

»Vsako osebo z demenco je treba gledati kot edinstvenega človeka. Neka splošna načela veljajo, drugače pa je treba za vsakega posebej raziskovati, kaj ohranja ‘osebno bit’ in kaj vzdržuje dobro samopodobo in samospoštovanje.« (mag. Jože Škrlj)

Sprehod za spomin. Foto Alenka Veber

Zavod Rihtarjeva domačija iz Babnega Polja je 10. junija 2019 s Slovenskim združenjem za pomoč pri demenci – Spominčica – Alzheimer Slovenija iz Ljubljane sklenil dogovor o vzpostavitvi demenci prijazne točke in izvajanju programa.

Tako je Rihtarjeva domačija demenci prijazna točka, ne samo na papirju temveč tudi v vsakdanjem življenju.

September je mesec Alzheimerjeve bolezni, ko Alzheimer organizacije, na pobudo Alzheimer Disease International (ADI), po vsem svetu z različnimi dogodki in aktivnostmi povečujejo ozaveščanje o bolezni in si prizadevajo za zmanjšanje stigme, ki še vedno spremlja demenco.

Slogan letošnje mednarodne kampanje meseca septembra 2020, ki jo je pripravil  ADI (Alzheimer’s Disease International) je bil: Spregovorimo o demenci – Zmanjšajmo stigmo (Let’s talk about Dementia: End the stigma).

Zavod Rihtarjeva domačija se je leta 2020 prvič pridružil aktivnostim širom Slovenije in v Babnem Polju pripravil prvi Sprehod za spomin.

V nedeljo, 20. septembra 2020, se je na Rihtarjevi domačiji zbralo okrog dvajset pohodnikov, ki so se peš podali na Babno Polico in nazaj v Babno Polje. Med potjo in na posameznih razglednih točkah je bilo dovolj priložnosti, da smo si izmenjali bogate, a tudi težke izkušnje, ki prizadene tudi svojce.

Na svetu vsake 3 sekunde za demenco zboli ena oseba. Po virih Spominčice – Alzheimer Slovenija je v Sloveniji za demenco zbolelo 32.000 ljudi.

Pri obolelih z demenco občina Loška dolina v prihodnosti ne predstavlja nikakršnih izjem, prej nam bi bili lahko strašljivi statistični podatki v vzpodbudo in klic, da se neljubi zapleti pri gradnji doma za starejše čim prej razpletejo.

Hkrati pa bi se morale vse vladne in nevladne organizacije, tudi v občini Loška dolina, zavedati, da vsako družbo sestavljajo tri generacije prebivalstva: mlada, srednja in tretja. Vse generacije se med seboj dopolnjujejo in povezujejo, kar vodi v medgeneracijsko solidarnost. Tesen stik vseh treh generacij je bistvenega pomena za čudovit razvoj mlade generacije. Otrok brez življenjskih učiteljev (mladih in starih) je namreč marsičesa prikrajšan. Osebni stik s starejšo osebo, ko je zdrava in ko kasneje onemogla potrebuje pomoč in nego, omogoča obema mlajšima generacijama osebnostno zoreti in spoznati krog življenja (povzeto po viru https://wh.vecer.com/prirocniki/pdf/demenca-seniorji.pdf).

Zato naj se Zavod Rihtarjeva domačija, kot demenci prijazna točka, zahvali vsem vladnim in nevladnim organizacijam v občini Loška dolina, mimo katerih ni šel letošnji mesec september.

KAJ BODO REKLI DRUGI?

Socialna okolica družine in diagnoza demence Svojec osebe z demenco se prej ali slej sooči z vprašanjem, ali naj okolici pove, kakšno diagnozo/bolezen ima njihov družinski član. Dejstvo je, da bo okolica sama opazila, da se je oseba spremenila in da se nekaj dogaja. Ko sosedom oziroma okolici sporočite, kaj se dogaja in jim bolezen predstavite, bodo zagotovo bolj razumevajoči do nenavadnega obnašanja vašega svojca ter vam bodo celo pomagali, če bodo opazili, da oseba na primer uhaja od doma. Marsikdo vam bo v oporo in pomoč. (Alenka Veber)

Mama Frančiška je ohranila občutek za urejenost. Foto Alenka Veber