Spoznaj? Varuj! Ohrani. Dediščina Loške doline z Babnim Poljem

Kdaj: sreda, 9. junij 2021 Odhod avtobusa: 6.30 Grosuplje. 7.00 Domžale. 7.30 Ljubljana (Dolgi Most).
Pogled na Lož in Pusti grad. Loška dolina. Foto Borut Kraševec.

Kdaj: sreda, 9. junij 2021

Odhod avtobusa: 6.30 Grosuplje. 7.00 Domžale. 7.30 Ljubljana (Dolgi Most).

Prijave: info(at)rihtarjeva-domacija.si

Spoznaj? Varuj! Ohrani. Dediščina Loške doline z Babnim Poljem je prireditev, ki jo Zavod Rihtarjeva domačija organizira v okviru Dnevov kulturne dediščine, ki potekajo vsako leto. Dan, posvečen kulturni dediščini, želimo izpostaviti kot vseživljenjsko kategorijo. Osredotočili se bomo na vse ciljne skupine, od najmlajših vrtčevskih otrok do radovednežev v tretjem življenjskem obdobju. Obravnavali bomo celotno, izjemno široko področje kulturne in z njo povezane naravne dediščine v občini Loška dolina s širšo Primorsko-notranjsko regiji, od nepremične kulturne dediščine, za katero strokovno skrbi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, premične, ki spada pod okrilje muzejev, galerij, arhivov in knjižnic, do nesnovne kulturne dediščine, za katere pravno varstvo skrbita Slovenski etnografski muzej in Ministrstvo za kulturo, preko nosilcev pa zanjo skrbijo predvsem ljudje sami.

Zimsko jutro v Loški dolini. Foto Borut Kraševec.
Kozarišče. Loška dolina. Foto Borut Kraševec.

Na enodnevni prireditvi Spoznaj? Varuj! Ohrani. Dediščina Loške doline z Babnim Poljem bomo spoznali najpomembnejšo kulturno dediščino občine Loška dolina skozi različne pristope (arheološki, stavbni, etnološki, vrtnoarhitekturni in krajinski, memorialni, tehniški, urbanistični, arhivski in knjižnični, nesnovni in naravni dediščini). Hkrati bomo pojasnili neznane pojme v vsem razumljivem jeziku, s primerami, ki jih lahko razumejo tudi otroci. Posebej pomembno pa se nam zdi, da bomo dediščino predstavili tudi z zgodbami s pomočjo knjige iz zbirke Glasovi (Andrejeva stopinja).

S prireditvijo bomo doprinesli k promociji občine Loška dolina in njene dediščine. Predvsem pa bomo odkrivali vrednote v njej in prenašali strast in neustavljivo željo dediščino vključiti v vsakdanje življenje.

Le tako bomo zavarovali dediščino in jo ohranili za zanamce.

Ostrnice. Loška dolina. Foto Borut Kraševec.