Slovenska Sibirija – Babno Polje

Vreme v Babnem Polju
Babno Polje. Slovenska Sibirija. Foto Alenka Veber

Nedvomno nizke temperature in z njimi težji življenjski pogoji oblikujejo tudi značajske poteze prebivalcev, ne samo Babnopoljcev in Babnopoljk. Še kar nekaj bližnjih krajev je Babnemu Polju tik za petami. A za enkrat kot pribito drži, da je Babno Polje najhladnejši naseljeni kraj, kjer je bila v mreži državnih meteoroloških postaj izmerjena najnižja temperatura doslej.

Babno Polje. Foto Alenka Veber

K prepoznavnosti kraja poleg prizadevnih in vztrajnih domačinov pripomorejo tudi šolski učbeniki, številne radijske postaje in televizijske hiše, ki o slovenski Sibiriji poročajo predvsem, ko se začne živo srebro spuščati.

Nedvomno nizke temperature in z njimi težji življenjski pogoji oblikujejo tudi značajske poteze prebivalcev, ne samo Babnopoljcev in Babnopoljk. Še kar nekaj bližnjih krajev je Babnemu Polju tik za petami. A za enkrat kot pribito drži, da je Babno Polje najhladnejši naseljeni kraj, kjer je bila v mreži državnih meteoroloških postaj izmerjena najnižja temperatura doslej.

Že dolgo časa me je begala misel, kje na svetu leži kraj, ki se ponaša s svetovnim rekordom, kako tam živijo domačini. Predvsem pa, kako umeščajo mraz na turistični in kulturni zemljevid.

Da, mraz je lahko glavni junak nekega območja. Ali pa vsaj eden izmed dveh glavnih junakov, zakaj pa ne? Tudi v naši občini Loška dolina, kjer se piše nova strategija razvoja turizma.

Da bi vsaj malo razblinil dvome o ‘škodljivosti’ mraza, je Zavod Rihtarjeva domačija v marcu 2021 v goste povabil popotnico Emo Brelih, ki je v svoja številna potovanja po svetu že dvakrat vključila tudi Sibirijo, ki v jeziku Tatarov pomeni Speča dežela.

Predavateljici je v nizu dveh predavanj, ki so potekala prek spletne aplikacije ZOOM, uspelo privaditi skoraj 200 poslušalcev, kar nam v ustaljenih življenjskih tirnicah ne bi uspelo.

V prvem delu nam je popotnica predstavila Finsko, drugi del pa je bil posvečen Sibiriji in Ojmjakonu.

Ojmjakon je naselje, ki velja za najbolj mrzel naseljeni kraj na severni polobli in na svetu. V kraju živi okrog 750 prebivalcev. Kraj je okoli 490 km oddaljen od Ohotskega morja, razteza pa se skoraj na podobni nadmorski višini kot Babno Polje – 740 m v gorski dolini ob reki Indigirki v ruski avtonomni republiki Jakutiji.

V času pisanja prispevka, 14. marca 2021, je bilo v Babnem Polju ob 10. uri izmerjenih 8 °C, v Ojmjakonu pa – 23 °C ob 19. uri (GMT+9).

Do 26. januarja 1926 se je kot najhladnejši naseljeni kraj na svetu ponašalo mesto Verhojansk, ki leži na severozahodu Jakutije. Tega dne je Verhojansk izgubil rekord in slavo »tečaja mraza«. V Ojmjakonu, jakutskem naselju, so namreč namerili -71,2 °C. In mrazu postavili celo obeležje.

A brez težav tudi v Ojmjakonu ne gre, mesto Verhojansk – do rekorda mu manjka le 3,4 °C – je pač mesto in tako najhladnejše mesto na svetu, če poleg najnižje izmerjenih temperatur dodamo še število prebivalcev.

A v naselju Ojmjakon se za pravice, ki izvirajo iz najnižje izmerjene temperature, bori domačinka, ki že vrsto let zbira vremensko dediščino.

V Verhojansku, Ojmjakonu in drugih krajih v sibirski regiji Jakutiji poleti sicer kar pogosto izmerijo temperature nad 30 stopinjami Celzija. Spomnimo, da je v Babnem Polju v prvi polovici leta 2019 bila izmerjena najvišja temperatura 34,2 °C.

V mesecu juniju 2020 so v Verhojansku, ki leži znotraj arktičnega kroga v Sibiriji, izmerili 38 °C, kar je najverjetneje tudi arktični rekord. Po mnenju nekaterih vremenoslovcev pa se tudi tu kažejo pre(zgodnji) pokazatelji učinkov globalnega segrevanja. Novembra 2019 pa so v Verhojansku izmerili minus 59 °C, zaradi česar so prekinili pouk. Šole sicer zaprejo, ko se temperature spustijo pod minus 55 stopinj Celzija.

Skupaj z naselbino Fort Vermilion v Kanadi sta Verhojansk in Ojmjakon člana tako imenovane skupine 100. Gre za edine tri kraje na svetu, kjer razlika med najvišjimi in najnižjimi izmerjenimi temperaturami presega 100 stopinj Celzija.

V literaturi bomo med vremenskimi rekordi našli tako Verhojansk in Ojmjakon. Naj tole kratko sibirsko potovanje zaključimo z zanimivim podatkom:  sloves najhladnejšega mesta na svetu si Verhojansk deli z bližnjim krajem Ojmjakon – »bližnjim« po sibirskih standardih, mesti sta 630 kilometrov narazen – saj se v obeh krajih temperature pozimi skoraj vedno spustijo pod 60 stopinj Celzija.

Slovenske Sibirije so veliko bližje. A babnopoljska se ponaša tudi z največjimi razlikami med največjo dnevno temperaturo. Posebej sta po tem znana februar in marec. Kadar je sneg, je temperaturna razlika lahko še večja. Rekordna razlika, kar 33,2 stopinje, je bila tako izmerjena 10. februarja 2005 v Babnem Polju. Takrat je bila najnižja temperatura -29 stopinj Celzija, najvišja pa 4,2 stopinje Celzija. (Alenka Veber)

Babno Polje. Zimska podoba. Alenka Veber