Predavanje in predstavitev knjige Andrej Štremfelj: Kristali sreče.

Foto: Arhiv Andrej Štremfelj

Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica, Enota Maričke Žnidaršič Stari trg pri Ložu in Zavod Rihtarjeva domačija vabita na predavanje in predstavitev knjige Andrej Štremfelj Kristali sreče. Avtobiografija alpinista.

Foto: Arhiv Andrej Štremfelj

V petek, 24. februarja 2023, ob 18. uri v prireditvenem prostoru knjižnice v Starem trgu, Cesta Notranjskega odreda 32, 1386 Stari trg pri Ložu. Po prireditvi vam bosta obe knjigi na voljo.

Foto: Arhiv Andrej Štremfelj

»Z alpinizmom se ukvarja mnogo ljudi, Andrej Štremfelj pa je en sam. Njegov opis otroškega hrepenenja po odkrivanju skrivnosti gora dokazuje, da tudi sedaj, ko brada postaja siva in korak počasnejši, ni nič drugače. A ko se z njim podaš v stene Julijcev, se kot na platnu zvrstijo soplezalci, življenjski ritem tistega časa in neverjetna radost življenja. In ko po vožnji s tovornjakom in kombijem v družbi Nejca Zaplotnika odkriva in tudi prepleza svoj prvi osemtisočak, Skriti vrh, se zdi, kot da doživljamo napore in srečo skupaj z njim. Prav tu, na prvi himalajski odpravi, pri rosnih dvajsetih letih, se prvič sreča s smrtjo svojega prijatelja.

Ne, ne povsem vsega. Le še to, da je to knjiga o Človeku, ki življenje v polnosti živi vsak trenutek, Človeka, ki mu ni težko izraziti resnice za vsako ceno. Zlata nit, ki povezuje vse strani knjige, pa je ljubezen v tisočerih oblikah. Naju povezuje že več kot štirideset let.«

– Marija Štremfelj, žena, alpinistka in gorska vodnica.

Foto: Arhiv Andrej Štremfelj