Iz Babnega Polja na Babno Polico

Na Babno Polico. Foto Alenka Veber.

Prešerno s turistično vodnico Alenko Veber Rihtarjevo

V torek, 8. februarja 2022,  11.00 uri. Dobimo se na javnem parkirišč pred župnijsko cerkvijo svetega Nikolaja v Babnem Polju. Za udeležbo na pohodu je potrebna dobra obutev, pohodne palice, termovka čaja in malica ter pogoj PCT.
Čas trajanja pohoda: 3.30
Zahtevnost poti: nezahtevna. Pot vodi po gozdnih in kolovoznih poteh.

Izhodišče in cilj: Babno Polje


Za člane Zavoda Rihtarjeva domačija je vodenje brezplačno, za ostale priporočen prostovoljni prispevek 5,00 EUR za odrasle, za otroke do 15. let 3,00 EUR.

Na obrobju občine Loška dolina, pod varnim zavetjem Tolstega vrha ter pred širnimi travnatimi planjavami se nahaja idilična vasica Babna Polica. Kljub svoji majhnosti in skromnosti se lahko vas pohvali s pestro in bogato zgodovino.
Babna Polica (757 m) je ena izmed 21 vasi v občini Loška dolina, ki se nahaja med Babnim Poljem in Podgoro. Vas in travnike obdajajo Tolsti vrh (907 m), Kožljek (896 m), Maslovec (892 m) in Graček (770 m). Leži na nemirnih kraških tleh, zato tudi na Babni Polici občasno prihaja do jesenskih povodenj. Babna Polica ima poleg jame Nožica tudi Lokev s stalnim dotokom vode in celo lastni vir pitne vode. Obdana je z bogatimi bukovimi gozdovi, ki so vasico in njene domačine že nekoč varovali pred naravnimi nesrečami in jo varujejo tudi danes. Poleti je klima osvežujoča, pozimi pa na Babni Polici pogosto pritisne hud mraz. Gojenje občutljivih agrokultur zato ni bilo nikoli mogoče. Kljub temu so se do danes ohranile »gredice«. Na majhnem koščku prisojne in rodovitne zemlje, ograjene s kamnito ogrado, je nekoč v skupnih gredicah vsaka gospodinja pridelala nekaj zelenjave, danes pa jih obdelujejo le še redki, ker želijo ohraniti tradicijo.

Prijavite se z vpisom e-naslova.