Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov

Etnobotanični sprehod po Babnem Polju. Foto Alenka Veber

Z lokalnimi turističnimi vodniki po Loški dolini in Babnem Polju

V sodelovanju z Javnim zavodom Snežnik vas vabimo na sklop dogodkov, ki smo jih pripravili v občini Loška dolina.

Župnijska cerkev sv. Jurija v Starem trgu pri Ložu. Foto © Alenka Veber

Ta delček Slovenije, odmaknjen na njen skrajni jug ob mejo s Hrvaško, se nas vedno znova dotakne s svojo prvinskostjo, navdahne z raznolikimi podobami narave in preseneti z bogato dediščino. Naši lokalni turistični vodniki so za vas pripravili brezplačna predavanja, pohode in posebna doživetja. S podporo Zavoda Rihtarjeva domačija se nam bo pridružil tudi dr. Peter Skoberne, s katerim bomo na Notranjskem odkrivali Zlatorogov zaklad.

Foto © Peter Skoberne

Petek, 18. februar 2022, ob 18. uri


Marko Smole: Zveri v pripovedkah (ali zakaj jih pri nas ni)

ZOOM predavanje
Informacije: 041 744 828, [email protected]
Prijave: [email protected]

V predavanju bomo poskusili pregledati kulturne osnove, ki so jih v strnjen gozdnati prostor SZ dela Gorskega kotarja in sosednje Notranjske in Kočevske v tisočletjih prinašala različna ljudstva, in spoznavali njihov (in naš) odnos do okolja, v katerega so vstopali in kateremu so vladale velike zveri. Morda bomo vsi skupaj bolje razumeli, zakaj so se ljudje zverem v ljudskih pripovedkah izognili.

Sobota, 19. februar 2022, ob 10. uri
Janja Urbiha: Grajske vode s Kozarko
4-urni voden sprehod, kjer boste spoznali kraške vode in njihovo raznoliko uporabo skozi čas,   domača malica
Izhodišče: pred gradom Snežnik, Kozarišče 67
Informacije in prijave: [email protected]

Na daljšem sprehodu po širši okolici gradu Snežnik boste spoznali skrivnostne kraške vode in njihovo raznoliko uporabo skozi čas. Voda kot osnovni vir življena je neobhodno potrebna za marsikatero dejavnost, vse od kuhanja, pranja in napajanja živine, do namakanja polj, izdelovanja stekla, mlinarstva, žagarstva itd. Tudi okusne lokalna malice ni moč pripraviti brez nje.

FB:  Kozarkawww.kozarka.com 

Nedelja, 20. februar 2022, ob 13. uri
Alenka Veber: Okrog in nad Babnim Poljem

3,5-urni voden pohod po slovenski Sibiriji
Izhodišče: pred cerkvijo svetega Nikolaja v Babnem Polju
Informacije in prijave: [email protected]

Babno Polje. Foto © Alenka Veber

Dobimo se dobro obuti (gamaše, rokavice, palice, sončna očala) in oblečeni na javnem parkirišču pred cerkvijo svetega Nikolaja nasproti Rihtarjeve domačije v Babnem Polju. V nahrbtniku imejte s seboj termovko čaja. Predviden čas krožne hoje je tri ure in pol. Do mraka bomo že na parkirišču, od koder se boste vrnili domov.

www.rihtarjeva-domacija.si

Torek, 22. februar 2022, ob 18. uri
dr. Peter Skoberne: O Zlatorogovem zakladu na Notranjskem

ZOOM predavanje
Informacije in prijave: [email protected] (z besedo Zlatorog)

Povedka o Zlatorogu se zaključi tako, da Zlatorog, razočaran nad človekovim pohlepom, z rogovi razrije vrt pod Triglavom in zapusti naše kraje. Ko vstopimo v kraljestvo Zlatoroga, naravo, je le na prvi pogled razdejano. Ko se umirimo, utihnemo, se v ponižnosti in občudovanju prepustimo, se nas bo morda dotaknil Zlatorogov rog. Pred nami se bodo odstrli zakladi. Tokrat si jih bomo ogledali na Notranjskem.

Sreda, 23. februar 2022, ob 14. uri
Nataša Mele: Po skrivnostnih stezah tihotapcev

2-urno doživetje ob zgodbah tihotapca Janeza, razgledih pri Luizinem kamnu in dobrotah iz košare
Izhodišče: pred gradom Snežnik, Kozarišče 67
Informacije in prijave: 051 381 830, [email protected]

Z izkušenim konjarjem in velikim poznavalcem domačega terena in zgodovine Janezom Kandaretom se bomo izpred gradu Snežnik odpravili do razgledne točke, kamor je zahajala princesa Luiza, kjer je njej v čast obeležje – Luizin kamen. Ob njem nam bosta Nataša in Janez ob čudovitih razgledih povedala, kako so prav po teh poteh včasih čez Javornike tihotapili konje. Sledi presenečenje iz košare. 

Vodenja bodo potekala ob upoštevanju vseh veljavnih priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Vodenja je v duhu letošnjega gesla 𝘙𝘦𝘤𝘰𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘎𝘳𝘰𝘸𝘵𝘩 𝘰𝘧 𝘛𝘰𝘶𝘳𝘪𝘴𝘮 – 𝘛𝘩𝘦 𝘛𝘰𝘶𝘳𝘪𝘴𝘵 𝘎𝘶𝘪𝘥𝘦𝘴’ 𝘳𝘰𝘭𝘦 (Okrevanje in rast turizma – vloga turističnega vodnika) finančno podprl Javni zavod Snežnik, zato so za vse udeležence BREZPLAČNA.